Yeni torba yasada kısa çalışma ödeneğinin 2020 sonuna kadar, nakdi ücret desteği yani ücretsiz izin uygulamasının da üçer ay uzatmalarla nihai olarak Temmuz 2021’e kadar uzatılması öngörülüyor.
2706 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kısa çalışma ödeneği uygulaması Temmuz 2020 sonuna kadar, 2707 sayılı Kararla da nakdi ücret desteği uygulaması 17 Ağustos 2020’ye kadar uzatılmıştı.
Ancak bu uygulamaların daha uzun süreli uzatılmasının telafisi imkansız mağduriyetlere yol açacağı açık. Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin 1 yıl boyunca 1.168 TL ile geçinmeleri imkansız. Ücretsiz izin gereği bu işçiler çalıştırılamayacağından istihdama da katkıları olmayacak. İşveren ise aynı pozisyona yeni işçi alamayacak. Yani faaliyete başlamak veya üretimi arttırmak istediğinde zaten aynı iş için ücretsiz izinde olan işçisini çalıştırması gerekecek. Tasarıda, işten çıkarma yasağının da Temmuz 2021’e kadar uzatılabileceğinin öngörülmesi çözüm değil başlı başına bir sorun.
Kısa çalışmadan ve ücretsiz izin uygulamasından vazgeçerek normal çalışma düzenine geçen işverenlere üç ay süreyle prim desteği verileceği de öngörülüyor (6 ay uzatılabilecek). Kanımca bu destek yetersiz.
Tasarının bu haliyle iş hayatına katkı sağlamayacağı net. Uygulamalarda metod değişikliğine gidilmesinde fayda olacağı kanaatindeyim. İstihdama dahil edilecek şekilde yani işçinin çalışmasına olanak sağlayacak şekilde devlet desteğinin; hem işçi hem işveren ve özellikle işin devamlılığı açısından mantıklı olacağı görüşündeyim.
Devlet, normal çalışma düzenine geçen işyerlerinde sadece prim desteği değil, istihdama dahil edilen işçinin ücretine katkı sağlasa, katkı sağlayacağı rakam da mevcut nakdi ücret desteği kadar dahi olsa daha verimli sonuçlar alınmaz mı?
Av. Nuri Sertaç GÜLER